Usušila jsem svoje první jahodový trubičky.
Ze svádovských jahod.
A jsem nadšená!
Úplně původně jsem plánovala samosběr z mělnické Jahodárně, ale nakonec z toho sešlo, a my jsme tak vyrazili směr Svádov, kde možnost samosběru bohužel není.
Ušetřený čas jsme tak strávili u babičky, kde se Šerif vyčerpal a hned, jak jsme ve Svádově naložili materiál, usnul.
To asi i tou jahodovu vůní, které bylo plné celé auto.
Kdo mě zná ví, že mám s sebou vždy „kdybybylonejhůř“ výbavu.
K obědu jsem se zrovna pouštěla do tuňákové kapsy s chlebem, k svačině jsem vzala raw tyčinky, para ořechy a pro Šerifa nějaké ovoce s mrkví.
Ještě téhož večera jsem jahody zpracovala.
Část jsem schovala na přímou konzumaci. Něco málo pak zamrazila vcelku a taky dřeňě nadělala. To většinou z těch otlačených kousků.
Od babičky jsem si přivezla i zásobu máty a petržely, páč moje bylinkové plantáže jsou minulostí. 🙁
Co jsem letos zkoušela poprvé, jsou jahodové trubičky s chia semínky.
Vždycky jsem je ve zdravé výživě kupovala v jablečném provedení.
Na jejich přípravě není nic složitého…
Jahody stačí namixovat, přisypat do nich chia semínka a směs nalít na pečící papír.
Sušte v troubě na nejnižší stupeň na 5 a více hodin.
Pokud tedy nemáte sušičku, jako já.
Sušila sem těch 5 hodin na 50 °C a pak ještě dva dny nechala doschnout na lince.
Chia semínka klidně vynechte nebo nahraďte lněnými.
Trubičky nejsou vůbec doslazované, takže jejich výsledná chuť je spíš kyselá, ale to přesně mám ráda.
Pokud byste preferovali chuť sladší, přidejte banán a nebo med.
Trubičky jsem schovala do skleněné dózy do špajzu.
Hodit se budou na cestu – spolu s ořechy parádní kombinace.
Myslím ale, že bodnou i během dlouhých pracovních večerů, kdy už ani mrkev nezabírá:-).
Hezké nehezké pondělí vám přeju!
A.)
picture
Napsat komentář