• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Alyka

Výživové poradenství a redukční programy

Main navigation

Byla to hlína

Duben 18, 2018

Včera jsem čekala důležitou zásilku.

A pro tentokrát se nejednalo o zásilku typu „vezu vám nový hrneček do kuchyně“.

Čekala jsem hlínu.

Než jsem byla schopna zadat do telefonu paní množstevní údaje své objednávky, musela jsem se prvně matematicky dobrat správnému výsledku. Čelila jsem dobrou, dětmi přerušovanou půlhodinku této matematicko-fyzikální rozvaze, než jsem rozklíčovala všechny provázané vztahy mezi metry krychlovými, kubíky, metráky, decimetry krychlovými, které jsou vlastně litry…

Nebyla to vůbec legrace. Samotný výpočet objemu je hračka. Podstava krát výška. Víme. Pamatujeme z gymplu.

Hračka je to ale jen do té doby, než zjistíte, že výsledek v centimetrech krychlových ve stavařině vůbec nefrčí a musíte to ustát v kubíkách.

No nic. Nebojte. Všechno dobře dopadlo.

Tatřička k nám nacouvala přesně o půl druhé v tom největším lijáku. Vykládka proběhla bez problémů a už při pohledu na vysypanou hlínu jsem okem zkušeného stavaře usoudila, že převody klaply na jedničku.

Dne následujícího jsme nastoupili v plném počtu a pracovním nasazení, abychom již zmiňovanou hlínou naplnily nové záhonky.

Jak máte v týmu zrozence panny, bez pečlivého měření a důsledně promyšleného pracovního postupu se neobejdete.

…leda že by v týmu byli přítomni i nějací záškodníci.

…díky kterým se práce protáhla až do krásného jarního podvečera.

Záhonky mám tak připravené na víkendové setí – čekám ještě na jahody a koupené mám už ředkvičky, mrkev, hrášek a špenát.

Co vypěstujem, vypěstujem.

Přílišné ambice nemám, spíš se mi líbí, že to baví děti a když by k tomu přibyl i benefit v podobě čerstvého hrášku do polívky, tak budu nadmíru spokojená.

Ještě bych tu pro vás měla tip na zajímavé menu, které jsem dělala včera k obědu.

A byla to rajčatová polévka s celozrnným kus-kusem…

…a mé zamilované tvarohové knedlíky z pohanky s jahodovou omáčkou.

Na ty jsem sem dávala recept loňskou jahodovou sezónu, takže jej kdyžtak najdete rubrice „recepty“.

Když jsem v Kauflandu narazila na zlevněnou vaničku jahod určenou k okamžité spotřebě, bylo jasno. Recept s danými poměry skvěle funguje. Knedlíky se nelepí, ani nerozpadají.

Opravdu stojí za vyzkoušení.

Rajčatovou polévku s kus-kusem jsem zkoušela vůbec poprvé a jsem ráda, že na ni došlo, protože ji budu dávat šanci častěji.

Je neskutečně rychlá, nízkonákladová a zdravá.

Stačí osmahnout na oleji dvě cibulky do zlatova, po chvilce přilít 500 ml rajčat v konzervě, vše krátce povařit. Následně zalít 500 ml zeleninového vývaru, ke konci dosolit, dopepřit a případně přidat nasekanou bazalku. Do takto připravené polévky vsypete již hotový kus-kus dle návodu ze cca 100 g syrové směsi a je to:-).

Výborná je i studená a úplně si v ní dokážu představit fazole nebo osmahnuté uzené tofu.

Když se sami zamyslíte nad surovinami, z kterých je zhotoven tento rychlooběd (hotovo jsem měla do 40 min i s fotkama:-), zjistíte, že z průměrné porce zajistíte pohodlně denní doporučený příjem vlákniny, a to díky rajčatům, celozrnnému kus-kusu, pohance a jahodám.

Mimochodem, celozrnný kus-kus kupuju v Penny, je hnedle vedle klasické verze u luštenin a není nikterak předražený – recept na tuto polévku mám z jeho obalu:-).

Penny, díky!

A vy se mějte prima:-)

Ála

Related Posts

  • Jetřichovice ráno
  • EmDéŽetEmDéŽet
  • Napadlo…
  • Celozrnný mrkvový dort

Receptář, U nás Leave a Comment

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vámi zadané osobní údaje (e-mail a jméno) slouží výhradně k provozním účelům (tj. komunikaci mezi dvěma stranami) a nebudou použity pro jakékoliv marketingové účely. Více informací naleznete v našich podmínkách zpracování osobních údajů

.

Previous Post:Kytiček do vázyNext Post:Jarní exploze

Primary Sidebar

Vyhledat

Nejnovější příspěvky

  • První máj, blití ráj
  • Áně je pět
  • Pane doktore, vy jste se zase kochal
  • Zmrtvýchvstání
  • A*P*R*Í*L

Nejnovější komentáře

  • Alena: Přes noc třicítkou
  • Alena: Přes noc třicítkou
  • Alena: Nádech
  • Alena: Nádech
  • Alena: Plán BÉ

Archiv

  • Květen 2022
  • Duben 2022
  • Březen 2022
  • Únor 2022
  • Leden 2022
  • Prosinec 2021
  • Listopad 2021
  • Říjen 2021
  • Září 2021
  • Srpen 2021
  • Červenec 2021
  • Červen 2021
  • Květen 2021
  • Duben 2021
  • Březen 2021
  • Únor 2021
  • Leden 2021
  • Prosinec 2020
  • Listopad 2020
  • Říjen 2020
  • Září 2020
  • Srpen 2020
  • Červenec 2020
  • Červen 2020
  • Květen 2020
  • Duben 2020
  • Březen 2020
  • Únor 2020
  • Leden 2020
  • Prosinec 2019
  • Listopad 2019
  • Říjen 2019
  • Září 2019
  • Srpen 2019
  • Červenec 2019
  • Červen 2019
  • Květen 2019
  • Duben 2019
  • Březen 2019
  • Únor 2019
  • Leden 2019
  • Prosinec 2018
  • Listopad 2018
  • Říjen 2018
  • Září 2018
  • Srpen 2018
  • Červenec 2018
  • Červen 2018
  • Květen 2018
  • Duben 2018
  • Březen 2018

Kategorie

  • Nákupy
  • Receptář
  • Tipy na výlet
  • U nás
  • Uncategorized
  • V pohybu
  • Ze stolu

Vítejte

Vítejte

Jmenuju se Ála a píšu si blog o tom, jak na kopci u lesa svoje dvě děti vychovávám. Šéfuju malému výživovému poradenství, které vzešlo ze zájmu o zdravou kuchyni se zaměřením na redukční programy. Svou slabost pro hezké věci ventiluju do Alyka Shopu. Zde si můžete pořídit originální kousky - mnou navržené a 100% inspirované přírodou.

Sledujte mě

  • Facebook

Nejnovější příspěvky

První máj, blití ráj

Áně je pět

CATEGORIES

  • Nákupy
  • Receptář
  • Tipy na výlet
  • U nás
  • Uncategorized
  • V pohybu
  • Ze stolu

Footer

Logo Alyka

Kontakty

  • Facebook
Ráda Vám zodpovím jakýkoliv dotaz:

info@alyka.cz

After Footer

Obsah © Alyka.cz Alena Strolená

Copyright © 2022 · Julia theme by Lovely Confetti DMCA.com Protection Status

Užíváme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití našich webových stránek. Pokud budete nadále prohlížet naše stránky předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.SouhlasímVíce