• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Alyka

Výživové poradenství a redukční programy

Main navigation

Mandlový dort

Duben 16, 2021

Jestli si nějak představuju sladkou víkendovou tečku po o, představuju si jí přesně takhle:Lehká, bez zbytečných a umělých surovin, sladká přesně tak, že stačí kousek, chuťově nezaměnitelná.

A přesně takový mandlový dort je. Naučila jsem se ho péct asi rok, dva zpátky. Chtíč tomu předcházel ale daleko, daleko dřív – ona totiž každá naše návštěva Ikey končila právě touto usmiřovací severskou klasikou. Asi jako by Ikea vytušila potřebu partnerského smíru po hodinách strávených výběrem neplánovaných kousků, ladících úchytek, neodolatelných hrnečků a svíček lišácky nabízených v závěrečném tažení na pokladnu.

Já a mandlový dort za sebou máme několik pokusů, kdy vlastně ani jeden nekončil fiaskem. Přesto jsem ale zůstala u receptu jednoho, protože se mi zdál prostě nejlepší.

Základem dortu je vlastně jen pár surovin – mandle (přesněji mandlová mouka a mandlové plátky), máslo, cukr, smetanu a vejce.

Fešák je tak stoprocentní bezlepek a zkušeně vám radím – napečte si rovnou dva a jeden zamrazte. V případě nečekané návštěvy pak jen necháte hodinu rozmrazit na lince a můžete servírovat luxus. 🙂

A teď už k samotnému receptu. Potřebujeme: 90 g povoleného másla, 130 g cukru (70 g na placku, 60 g na náplň), 100 g mandle plátky, 120 ml 30% šlehačky, 120 g mandlové mouky a 3 vejce (zvlášť bílky a žloutky).

Jako první si připravíme krém, neb ten si musí hodinu odpočinout v ledničce, aby vychladl.

V kastrůlku mírně povaříme 60 g cukru se smetanou a 3 žloutky. Za stálého míchání asi tak 6 minut, abychom tepelně upravili žloutky. Sundáme z plotny a dáme vychladnout asi tak hodinu do lednice. Já použila v tomto dortu cukr třtinový, pokud použijete bílý, počítejte, že váš dort (včetně krému) bude světlejšího odstínu. Zatímco krém odpočívá, vyšleháme z bílku sníh, do kterého průběžně přisypáváme zbylý cukr (70 g). V závěru pak jemně vmícháme mandlovou mouku. Tuto sněhem načechranou směs pak rozdělíme na dvě poloviny a vytvoříme dvě stejně velké placky (na předem načrtnuté kružnice o průměru 20 cm. Dáme péct na 170 °C na 20 minut do zhnědnutí.   Placky se pečou, krém stydne – na řadě jsou mandle, které opražíme na pánvi do zhnědnutí – tady bacha na připálení, doporučuji nižší stupeň a promíchávat vařečkou. Moje nejoblíbenější část receptu, neuvěřitelně provoní celý byt.  🙂V posledním kroku už jen všleháme do krému povolené máslo. Krémem potřeme spodní placku, přiklopíme druhou a zbytkem krému potřeme i celý dort – vršek včetně okrajů. Zasypeme mandlemi a necháme ztuhnout v lednici. Přes noc ideál:-). Fotíme zleva.  Zprava. A zakrojíme křup. 🙂Přeju vám, ať se dílo zdaří. Budu mít radost, když mi pošlete své dojmy či fotky z tohoto mandlového tažení!

Díky a mějte se hezky.

A.-)

Related Posts

  • Kozák
  • Na pampeliškách
  • Třikrát řepa
  • Dutý kámen

Receptář Leave a Comment

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vámi zadané osobní údaje (e-mail a jméno) slouží výhradně k provozním účelům (tj. komunikaci mezi dvěma stranami) a nebudou použity pro jakékoliv marketingové účely. Více informací naleznete v našich podmínkách zpracování osobních údajů

.

Previous Post:Větrný vrchNext Post:Dorazila radost

Primary Sidebar

Vyhledat

Nejnovější příspěvky

  • Ze základny
  • Dovolená s králíkem
  • Moravo, ahój!
  • Letní příznaky mezi námi
  • Móře

Nejnovější komentáře

  • Alena: Cuketa tájm
  • Markéta: Cuketa tájm
  • Alena: Život se třemi písmenky
  • Alena: Život se třemi písmenky
  • Alena: Dýňobraní

Archiv

  • Červenec 2025
  • Červen 2025
  • Květen 2025
  • Duben 2025
  • Březen 2025
  • Únor 2025
  • Leden 2025
  • Prosinec 2024
  • Listopad 2024
  • Říjen 2024
  • Září 2024
  • Srpen 2024
  • Červenec 2024
  • Červen 2024
  • Květen 2024
  • Duben 2024
  • Březen 2024
  • Únor 2024
  • Leden 2024
  • Prosinec 2023
  • Listopad 2023
  • Říjen 2023
  • Září 2023
  • Srpen 2023
  • Červenec 2023
  • Červen 2023
  • Květen 2023
  • Duben 2023
  • Březen 2023
  • Únor 2023
  • Leden 2023
  • Prosinec 2022
  • Listopad 2022
  • Říjen 2022
  • Září 2022
  • Srpen 2022
  • Červenec 2022
  • Červen 2022
  • Květen 2022
  • Duben 2022
  • Březen 2022
  • Únor 2022
  • Leden 2022
  • Prosinec 2021
  • Listopad 2021
  • Říjen 2021
  • Září 2021
  • Srpen 2021
  • Červenec 2021
  • Červen 2021
  • Květen 2021
  • Duben 2021
  • Březen 2021
  • Únor 2021
  • Leden 2021
  • Prosinec 2020
  • Listopad 2020
  • Říjen 2020
  • Září 2020
  • Srpen 2020
  • Červenec 2020
  • Červen 2020
  • Květen 2020
  • Duben 2020
  • Březen 2020
  • Únor 2020
  • Leden 2020
  • Prosinec 2019
  • Listopad 2019
  • Říjen 2019
  • Září 2019
  • Srpen 2019
  • Červenec 2019
  • Červen 2019
  • Květen 2019
  • Duben 2019
  • Březen 2019
  • Únor 2019
  • Leden 2019
  • Prosinec 2018
  • Listopad 2018
  • Říjen 2018
  • Září 2018
  • Srpen 2018
  • Červenec 2018
  • Červen 2018
  • Květen 2018
  • Duben 2018
  • Březen 2018

Kategorie

  • Nákupy
  • Receptář
  • Tipy na výlet
  • U nás
  • Uncategorized
  • V pohybu
  • Ze stolu

Vítejte

Vítejte

Jmenuju se Ála a píšu si blog o tom, jak na kopci u lesa svoje dvě děti vychovávám. Šéfuju malému výživovému poradenství, které vzešlo ze zájmu o zdravou kuchyni se zaměřením na redukční programy. Svou slabost pro hezké věci ventiluju do Alyka Shopu. Zde si můžete pořídit originální kousky - mnou navržené a 100% inspirované přírodou.

Sledujte mě

  • Facebook

Nejnovější příspěvky

Ze základny

Dovolená s králíkem

CATEGORIES

  • Nákupy
  • Receptář
  • Tipy na výlet
  • U nás
  • Uncategorized
  • V pohybu
  • Ze stolu

Footer

Logo Alyka

Kontakty

  • Facebook
Ráda Vám zodpovím jakýkoliv dotaz:

info@alyka.cz

After Footer

Obsah © Alyka.cz Alena Strolená

Copyright © 2025 · Julia theme by Lovely Confetti DMCA.com Protection Status

Užíváme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití našich webových stránek. Pokud budete nadále prohlížet naše stránky předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.SouhlasímVíce