• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Alyka

Výživové poradenství a redukční programy

Main navigation

Na pampeliškách

Duben 29, 2018

Pěkné poslední dubnové dny, přeju:-),

počasí přeje všelijakým venkovním počinům, čehož využíváme, jak jen nám síly stačí.

Začínáme pomalu pracovat na oplocení naší louko zahrady, takže náš nezkrotný pažit bude mít již brzy jasně dané kontury.

Hezčí to asi nebude. Louka bez hranic je romantika.

Těším se ale, že už konečně budeme moc pomalu zabydlovat zahradu, aniž bychom se museli bát nájezdů návštěvníků nejen z lesa příchozích.

V pátek jsme tak na prostoru lemovaném dřevěnými kolíky trávili odpoledne trháním pampelišek.

Úplně původně jsem si říkala, že letos pampeliškvý med vynechám.

Jednak při jeho vaření mám doma vždycky všechno zapatlaný a druhak si taky říkám, kolik asi cenných látek ve výsledném tekutém medu po 2 hodinách vaření vůbec zůstane.

Pak jsem ale narazila na recept pampeliškového medu za studena.

A to už se mi zdálo fér.

Vytáhli jsme ven se sběračským náčiním, zadřepli a trhali.

Látkový pytlík jsem si raději vyložila papírovým, abych si jej od pampelišek nezašpinila.

Tam bych si totiž radu s praním asi nedala.

Jak už jsme měli na pokraj plno, pustili jsme se do „vaření“.

Zábavně v terénu.

S 2 kily třtinového cukru a velkou sklenicí, kterou nemám, takže ji supluje kulatá skleněná váza.

Celý recept je čistě mechanická zálěžitost.

Vrstvu pampelišek následuje vrstva cukru a tak furt dokola.

Jako Tiramisu.

A končí se vrstvou cukrovou.

Tím máme vařeno.

Pak už jen vydržet dva až tři měsíce, než se ve sklenici odehraje, co se odehrát má.

Cukr nasaje šťávu z pampelišek, rozpustí se a výsledkem by měl být med opravdicky medové konzistence – ne jako u klasické verze, kde vznikne spíše sirup, než-li med.

Samozřejmě je třeba vše na konec ještě řádně procedit.

Nastudovala jsem, že takto připravený med by si měl zachovat nejvíce zdraví prospěšných látek.

Pampeliška léčí choroby žlučníku, jater a přidává se do čajů určených na zažívací potíže.

Nám by tak měl vzniknout med obsahující minerály a vitamíny obsažené v třtinovém cukru obohacené o výtažky z pampelišek.

A to už v sobě nějakou sílu mít musí.-)

Tak, ještě rychle nasvačit…

…pokochat se kolem…

…a vydržet tři měsíce.

Lektvar jsem umístila na příborník, kde je celkem slunno a kde mu to první den docela i slušelo.

Než se cukr začal potit, pískoviště ztratilo objem a alychimie začala se dít.

Jsem na to zvědavá.

Určitě vás budu o průběhu a výsledku informovat.

A co vy? Pustili jste se do pampeliškového medu/sirupu letos?

Nebo jste už někdy tu verzi za studena dokonce zkoušeli?

Se nestyďte.

A mějte se prima!

Ála.)

Related Posts

  • Malý, ale šikovný!
  • Jablečné kůže
  • Na sv. Václava
  • Ovesné sušenky

Receptář Leave a Comment

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vámi zadané osobní údaje (e-mail a jméno) slouží výhradně k provozním účelům (tj. komunikaci mezi dvěma stranami) a nebudou použity pro jakékoliv marketingové účely. Více informací naleznete v našich podmínkách zpracování osobních údajů

.

Previous Post:Moje radostNext Post:Když uklízím

Primary Sidebar

Vyhledat

Nejnovější příspěvky

  • Podzimní prázdniny
  • Do posledního lístečku
  • FOFR
  • Přituhlo
  • Babí léto

Nejnovější komentáře

  • Alena: Cuketa tájm
  • Markéta: Cuketa tájm
  • Alena: Život se třemi písmenky
  • Alena: Život se třemi písmenky
  • Alena: Dýňobraní

Archiv

  • Listopad 2025
  • Říjen 2025
  • Září 2025
  • Srpen 2025
  • Červenec 2025
  • Červen 2025
  • Květen 2025
  • Duben 2025
  • Březen 2025
  • Únor 2025
  • Leden 2025
  • Prosinec 2024
  • Listopad 2024
  • Říjen 2024
  • Září 2024
  • Srpen 2024
  • Červenec 2024
  • Červen 2024
  • Květen 2024
  • Duben 2024
  • Březen 2024
  • Únor 2024
  • Leden 2024
  • Prosinec 2023
  • Listopad 2023
  • Říjen 2023
  • Září 2023
  • Srpen 2023
  • Červenec 2023
  • Červen 2023
  • Květen 2023
  • Duben 2023
  • Březen 2023
  • Únor 2023
  • Leden 2023
  • Prosinec 2022
  • Listopad 2022
  • Říjen 2022
  • Září 2022
  • Srpen 2022
  • Červenec 2022
  • Červen 2022
  • Květen 2022
  • Duben 2022
  • Březen 2022
  • Únor 2022
  • Leden 2022
  • Prosinec 2021
  • Listopad 2021
  • Říjen 2021
  • Září 2021
  • Srpen 2021
  • Červenec 2021
  • Červen 2021
  • Květen 2021
  • Duben 2021
  • Březen 2021
  • Únor 2021
  • Leden 2021
  • Prosinec 2020
  • Listopad 2020
  • Říjen 2020
  • Září 2020
  • Srpen 2020
  • Červenec 2020
  • Červen 2020
  • Květen 2020
  • Duben 2020
  • Březen 2020
  • Únor 2020
  • Leden 2020
  • Prosinec 2019
  • Listopad 2019
  • Říjen 2019
  • Září 2019
  • Srpen 2019
  • Červenec 2019
  • Červen 2019
  • Květen 2019
  • Duben 2019
  • Březen 2019
  • Únor 2019
  • Leden 2019
  • Prosinec 2018
  • Listopad 2018
  • Říjen 2018
  • Září 2018
  • Srpen 2018
  • Červenec 2018
  • Červen 2018
  • Květen 2018
  • Duben 2018
  • Březen 2018

Kategorie

  • Nákupy
  • Receptář
  • Tipy na výlet
  • U nás
  • Uncategorized
  • V pohybu
  • Ze stolu

Vítejte

Vítejte

Jmenuju se Ála a píšu si blog o tom, jak na kopci u lesa svoje dvě děti vychovávám. Šéfuju malému výživovému poradenství, které vzešlo ze zájmu o zdravou kuchyni se zaměřením na redukční programy. Svou slabost pro hezké věci ventiluju do Alyka Shopu. Zde si můžete pořídit originální kousky - mnou navržené a 100% inspirované přírodou.

Sledujte mě

  • Facebook

Nejnovější příspěvky

Podzimní prázdniny

Do posledního lístečku

CATEGORIES

  • Nákupy
  • Receptář
  • Tipy na výlet
  • U nás
  • Uncategorized
  • V pohybu
  • Ze stolu

Footer

Logo Alyka

Kontakty

  • Facebook
Ráda Vám zodpovím jakýkoliv dotaz:

info@alyka.cz

After Footer

Obsah © Alyka.cz Alena Strolená

Copyright © 2025 · Julia theme by Lovely Confetti DMCA.com Protection Status

Užíváme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití našich webových stránek. Pokud budete nadále prohlížet naše stránky předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.SouhlasímVíce