• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Alyka

Výživové poradenství a redukční programy

Main navigation

Ovesné sušenky

Leden 8, 2019

Pěkné škaredé úterý přeju:-),

po sluníčku ani památky. Depresivní počasí pokračuje. Jsme hodně doma, a tak se snažim čas trávit alespoň nějak produktivně, než mi z toho hrábne úplně.

Za letošek tak peču už druhou dávku ovesných sušenek, které dokonce i dětem chutnaj a vždy si touží přidat!

Ovesné vločky považuju za základní surovinu, která by neměla chybět v žádné zdravě smýšlející kuchyni.

Věc se má totiž tak, že obsahují samé dobro.

Za zmínku stojí především betaglukany, které regulují hladinu cholesterolu a svedou upravit vnitřní prostředí ve střevech tak, že tím i zvyšují celkovou imunitu. Díky vysokému obsahu vlákniny navíc krásně sytí a regulují trávení.

Na trhu momentálně nalezneme poměrně hodně doplňků stravy právě s betaglukany, jakožto preparáty pro podporu imunity. Já si ale vždycky říkám „proč?“, když tento zajímavý polysacharid nalezneme i v běžně dostupných potravinách (oves, ječmen) a lze ho tak i celkem pohodlně zakomponovat do svých jídelníčků.

Na cenu se u vloček taky nevymluvíme, například jedno balení z Lidlu pořídíme do 15 Kč.

Dají se zpracovat na mnoho způsobů – od klasiky v podobě ovesné kaše, přes ovesné lívance, či dokonce polévky až po ovesné sušenky.

Na mě to funguje.

Mám odzkoušeno, že když pravidelně snídám misku kaše, vydržím na ní „jet“ sytá až do oběda. Nečelím výraznějšímu výkyvu energie a odpoledne, kdy mám tendence ke kávě přikousnout něco na zub, sušenka spolehlivě poslouží, zažene, co má a zasytí i v rámci svačiny. Prostě se tim najím a necítím takový ten známý pocit „co bych kde ještě…“ – znáte to!

Zkrátka výhoda polysacharidů ve stravě v dlouhodobém měřítku skutečně přináší ovoce a jistě bych při poctivém zapisování došla i k zajímavým číslům, zejména pak celkově nižšímu energetickému příjmu.

Receptů jistě naleznete mraky, neb se nejedná o žádnou novinku.

Já postupuju tak, že na plotně připravím ovesnou kaši obvyklým způsobem do zhoustnutí (ovesné vločky + mléko).

Jakmile vznikne kašovitá konzistence, stáhnu ji z plotny, přiklepnu jedno vejce a dochutím dle potřeby.

Většinou se to neobejde bez skořice, sekaných oříšků dle zásob, dále nějakého sušeného ovoce (meruňky, švestky či rozinky) a kousků čokolády, abych je udělala lákavějšími pro děti.

Sladím trochou cukru či medu.

Zas takový tvrďáci nejsme.

Pak jen vyskládám bochánky na plech a dám péct do zezlátnutí – cca 20 min.

Mezitím se už na ně stojí fronty a dělají rezervačky.

Než stihnou vychladnout na mřížce, jsou první kousky fuč.

Zbylé pak přikusujeme ráno s jogurtem k snídani, já odpoledne ke kávě a povinně s sebou bereme i ven na procházky ke sváče.

Nejsou sice moc hezký, ale za to děsně praktický!

Mějte se prima:-).

Brzy zase tu!

Ála.)

Related Posts

  • Datlový dort a spol
  • Cizrna na paprice
  • Fit cheesecakeFit cheesecake
  • Podzimní polévka

Receptář 2 Comments

Reader Interactions

Comments

  1. Alena says

    Leden 9, 2019 at 3:00 pm

    Vypadaji super, to musim zkusit!

    Odpovědět
    • Alena says

      Leden 11, 2019 at 7:59 pm

      Do toho! Věřím, že nezklamou:-)

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vámi zadané osobní údaje (e-mail a jméno) slouží výhradně k provozním účelům (tj. komunikaci mezi dvěma stranami) a nebudou použity pro jakékoliv marketingové účely. Více informací naleznete v našich podmínkách zpracování osobních údajů

.

Previous Post:Pečené ředkvičkyNext Post:Snow ride

Primary Sidebar

Vyhledat

Nejnovější příspěvky

  • Ze základny
  • Dovolená s králíkem
  • Moravo, ahój!
  • Letní příznaky mezi námi
  • Móře

Nejnovější komentáře

  • Alena: Cuketa tájm
  • Markéta: Cuketa tájm
  • Alena: Život se třemi písmenky
  • Alena: Život se třemi písmenky
  • Alena: Dýňobraní

Archiv

  • Červenec 2025
  • Červen 2025
  • Květen 2025
  • Duben 2025
  • Březen 2025
  • Únor 2025
  • Leden 2025
  • Prosinec 2024
  • Listopad 2024
  • Říjen 2024
  • Září 2024
  • Srpen 2024
  • Červenec 2024
  • Červen 2024
  • Květen 2024
  • Duben 2024
  • Březen 2024
  • Únor 2024
  • Leden 2024
  • Prosinec 2023
  • Listopad 2023
  • Říjen 2023
  • Září 2023
  • Srpen 2023
  • Červenec 2023
  • Červen 2023
  • Květen 2023
  • Duben 2023
  • Březen 2023
  • Únor 2023
  • Leden 2023
  • Prosinec 2022
  • Listopad 2022
  • Říjen 2022
  • Září 2022
  • Srpen 2022
  • Červenec 2022
  • Červen 2022
  • Květen 2022
  • Duben 2022
  • Březen 2022
  • Únor 2022
  • Leden 2022
  • Prosinec 2021
  • Listopad 2021
  • Říjen 2021
  • Září 2021
  • Srpen 2021
  • Červenec 2021
  • Červen 2021
  • Květen 2021
  • Duben 2021
  • Březen 2021
  • Únor 2021
  • Leden 2021
  • Prosinec 2020
  • Listopad 2020
  • Říjen 2020
  • Září 2020
  • Srpen 2020
  • Červenec 2020
  • Červen 2020
  • Květen 2020
  • Duben 2020
  • Březen 2020
  • Únor 2020
  • Leden 2020
  • Prosinec 2019
  • Listopad 2019
  • Říjen 2019
  • Září 2019
  • Srpen 2019
  • Červenec 2019
  • Červen 2019
  • Květen 2019
  • Duben 2019
  • Březen 2019
  • Únor 2019
  • Leden 2019
  • Prosinec 2018
  • Listopad 2018
  • Říjen 2018
  • Září 2018
  • Srpen 2018
  • Červenec 2018
  • Červen 2018
  • Květen 2018
  • Duben 2018
  • Březen 2018

Kategorie

  • Nákupy
  • Receptář
  • Tipy na výlet
  • U nás
  • Uncategorized
  • V pohybu
  • Ze stolu

Vítejte

Vítejte

Jmenuju se Ála a píšu si blog o tom, jak na kopci u lesa svoje dvě děti vychovávám. Šéfuju malému výživovému poradenství, které vzešlo ze zájmu o zdravou kuchyni se zaměřením na redukční programy. Svou slabost pro hezké věci ventiluju do Alyka Shopu. Zde si můžete pořídit originální kousky - mnou navržené a 100% inspirované přírodou.

Sledujte mě

  • Facebook

Nejnovější příspěvky

Ze základny

Dovolená s králíkem

CATEGORIES

  • Nákupy
  • Receptář
  • Tipy na výlet
  • U nás
  • Uncategorized
  • V pohybu
  • Ze stolu

Footer

Logo Alyka

Kontakty

  • Facebook
Ráda Vám zodpovím jakýkoliv dotaz:

info@alyka.cz

After Footer

Obsah © Alyka.cz Alena Strolená

Copyright © 2025 · Julia theme by Lovely Confetti DMCA.com Protection Status

Užíváme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití našich webových stránek. Pokud budete nadále prohlížet naše stránky předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.SouhlasímVíce