Zdravím vás při neděli:-),
máme za sebou prvních pár dní bez zdravotních svízelů, což kvituju všema deseti.
Nabíráme pozvolna síly na čerstvém vzduchu a já při tom dělám zásoby všelijakých materiálů na podzimní a vánoční výzdobu.
Nikdo a nic si přede mnou nemůže být jist. Beru totiž všecko!
A protože už paběrkuju nějaký ten pátek, mám vyčíhlá svá místečka asi tak, jako má každý ostřílený houbař.
Na jeřabiny a šípek jezdím na Sněžnou k Vlčí Hoře.
Místo, ze kterého vidíte Jedlovou, Dýmník a Vlčárnu jako na dlani.
Píše to tady. Ta atmosféra, klid a vlídnost prostředí. Fakticky.
Základ mé sběračské výbavy tvoří tento šik papírový košík – skladný a bytelný – a ještě provizorní nůžky na krůtu od Tescomy.
V tomto bodě cítím silný nedostatek výbavy a co nevidět se poohlédnu po nějakých zahradnických nůžkách. Slibuju.
Poprvé jsme také vyzkoušeli Šerifovu novou podzimní obuv.
A Šerifka tomu všemu znale přihlížela.
Nevím jak to máte vy, ale mně venku na podzim vždycky vyhládne. Ten vzduch je totiž takovej hladovej.
Skvěle na něj zabírá horká a hutná hrstková polévka plná všeho dobrého…
…spolu s poobědním zákuskem v podobě jablečného koláče ze spadaných letňáků.
Dětičky mi dopřály poobědní spací synchron, a tak jsem se trošku rozparádila se zdobením.
Až mi bylo líto se zakrojit.
Jasně, mohla jsem mužovi zašít pracovní podkolenku nebo zkrotit hromadu prádla na sušáku, ale víte jak.
Jsou věci, jejichž důležitost prostě nelze zpochybňovat. Jako třeba několikaminutový relax s kávou a načančaným zákuskem.
A kdyby se tohoto koláčového veselí zachtělo i vám, recept jest následující.
Nejprve vyracujete z másla, vajíčka, cukru a špaldové mouky křehké těsto. Já použila jedno vejce, půlku másla a zbytek jsem dosypávala moukou, na závěr dosladila cukrem. Promyslet můžete i přídavek citronové kůry. Jestli si netroufáte přidávat suroviny od oka, na internetu najdete přesné poměry. Těsto vypracované do kuličky dejte odpočinout do ledničky.
Mezitím si připravíte náplň. A to tak, že do hrnce vsypete nakrájená a oloupaná jablka, posypete je skořicí, špetkou muškátového oříšku, zasypete cukrem, zalijete citrónovou šťávou se 2-3 lžícemi vody. Dusíte tak 5 minut, načež závěrem přidáte lžíci másla. Pakliže je směs tekutější (závisí na šťavnatosti jablek), přisypte lžičku až lžíci škrobu.
Nyní stačí už jen těstem vyložit dno a kraje formy. Z přebytků těsta pak vykrájet hvězdičky a jablečnou směsí naplnit koláč. Vršek hvězdiček můžete potřít vejcem, aby se hezky leskly.
Výtvor jsem pekla v předehřáté troubě na 220 °C cca 30 minut do zezlátnutí.
Vsadím svoje smradlavé, sedm let staré sandály, které si slibuju každým rokem vyměnit za nové, že posilněni tímto chutným, podzimním pamlskem naleznete skrytou sílu i na tu hromadu čekajícího prádla v koutě.
Já ji totiž našla!
Mějte se fajn.
Brzy na viděnou:-)
Ála
picture
Napsat komentář