Moc vás zdravím:-),
Nacházíme se někde v období exploze omikronu a náš režim – jeho tempo a náplň – udávají opakující se karantény, zkouškové a blížící se týden školy. Opět se mi sešly zkoušky a děti doma, do toho třetí dávka očkování, kterou se s bolehlavem prosmrkávám u učení – a to vám povím, to je místy zoufalost. 🙂
Ale.
Na druhou stranu.
Bylo to asi předevčírem, na Hromnice, kdy jsem si šla ven vyvětrat hlavu, a poprvý sem ve vzduchu ucítila jaro.
Je to přesně takový ten první záblesk, na který zima co nevidět odpoví, ale pak už přijde ona úleva.
A já vám jí opravdu cítím. Že přijde. Ještě pár týdnů, několik zkoušek a my si dopřejeme snad stabilnější chod dní. Dopřejeme si modrou oblohu, sluníčko a explozi zelený. Minulý týden jsme v mezikaranténním okénku stihly s holkama posedět a zarozjímat u příležitosti mých kulatin. Připravila jsem holčičí pohoštění… …s řepovýma jednohubkama – tam jsem se nebála a dotáhla to sušenýma sedmikráskama a fialkama z loňského léta. 🙂Ovocná mísa s mangovýma kuličkama. A jídlem plynule navážeme…
…tady polévka z pečených paprik. Zimní vitaminová delikatesa. Upíct, oloupat, rozmixovat.
Skvělý, rychlý, zdravý.Sebrala jsem též i kuráž na mandlovou roládu s jablky.
Je stoprocentně bezlepková, těsto čistě z mletých mandlí a vyšlehaných bílků.
Na zpestření jídelníčku ano, ale protože jsem v rámci sladkého spíš klasik, asi chvíli potrvá, než se do ní pustíme zas. Za mě klasický koncept sladké zdravé svačiny – víc zasytí, dodá (na rozdíl od většiny dezertů) i nějakou bílkovinu, vlákninu – skvělá třeba do sportovního jídelníčku, nebo s jogurtem jako snídaně. Coleslaw – asi ne úplně ten správnej, jak má být, ale kombinaci zelí, mrkve, zálivky ze zakysané smetany a restovaného kuřecího máme moc rádi. Večeře jak fík. Obědová klasika (domácí závodka), když se mi nechce přemýšlet – maso na šťávě, příloha a krájená zelenina. Mazanec napůl řízlej celozrnnou špaldovou moukou – ve výsledku míň nadýchanej, na chuti ale nestrádal. 🙂 Zde pak novinky v kuchyni.
Z DMka luštěninový kus-kus (pecka!), semolinové těstoviny, rajčatová omáčka a nesmrtelný falafel.
A z Albertu pak šikovně napytlíčkované balení klíčících semínek… …které stačí na 8 hodin namočit do vody a pak 2,3 dny proplachovat, než pytlíček nabobtná a je připraven ke konzumaci. Rubrika Rozkvetlo. 🙂 Spolu s novinkama u nás doma.
Z Bella Rose mi dorazil v týdnu balíček s nástěnným kalendářem (jehož ilustrace plánuju využít k zarámování), dlouho vytouženým hrníčkem, servírovacím prkýnkem, zapékací mísou a knížkou, kterou už se nemůžu dočkat, až si jí po zkouškovém budu prolistovávat na terase. Spolu s kávou a prvními jarními paprsky slunce. V Pepcu jsem ukořistila čtveřici keramických mističek, který mi neskutečně laděj do sbírky, obrázky a trojici polštářů.
A řeknu vám – jen tak mezi námi – opravdu nadstandartní kvalitka! Narozeninový Herbář plný pěstitelsko-kuchařských tipů a rad. Dál.
Šerif se dočkal svého prvního vysvědčení.
Jsme na něj pyšný – jak moc se toho už naučil, jak moc zodpovědnej je.
Jak dojemně moc se těšil, až bude moc psát perem.
Každý pondělí vyhlížel nálepku v písance, která znamenala postup z tužky na pero.
A pak, když už jí dostal, CELÝ týden mlžil a dusil si to štěstí pro sebe sám, aby mi tu novinu mohl sdělit k narozkám. Únorové výlety šedí. Ale ani ty se nesmí podcenit. Své o tom ví i svačinářka výletu. 🙂 Posíláme vám jedno neinfekční, srdečné objetí. 🙂
Držte se a těšte se.
Jaro bude!
A.)
Napsat komentář