Ahoj všem!
Jaro vypuklo. Už i u nás na severu. A v celé své síle.
Pro mě to znamená jediné. Čas sběračské sezóny je tu.
Včera ráno jsem se ani neráčila učesat, natož se hlouběji zamyslet nad svým outfitem, sbalila jsem děti, sběračské náčiní a vyrazili jsme za paběrkem.
První zastávkou byla slunná louka, kde jsem měla spadeno na podběl.
Podběl má rád slunko a jeho květ je dobrý proti zahleňování a na kašel.
Nasbírala jsem na dno pytlíku a úlovek nasuším na zimu.
Plánuju si letos rozšířit přírodní lékárnu a trochu se dovzdělat v oblasti sběru.
Myslim totiž, že tyto znalosti se v životě neztratěj a je dobrý je umět předat dál – když už generace našich dětí bude vyrůstat/už vlastně vyrůstá v tabletové době, je dobrý jim připomínat ty opravdový, zdravý základy.
Jako třeba poznat podběl, vylézt na kládu a prostoduše házet šiškama do louže.
Další zastávkou bylo mně již dobře známé políčko medvědího česneku, kam chodíme každoročně.
Sběr je rok od roku dobrodružnější – zatímco loni jsem se nemohla přes svoje panděro v 9. měsíci pořádně ohnout, letos jsem se ohýbala vskutku hbitě. Bylo totiž třeba neustále krotit Šerifčiny expanze do neznámého terénu.
Byla to celkem legrace.
Pohled na mimino prchající lezením v lesním terénu a Šerifa soustředěného na sběr.
Ale jo, zvládli jsme a s prázdnou neodešli.
Letos jsem se rozhodla pesto nedělat a zpracovat česnek za čerstva.
Natrhala jsem taky svůj letošní první venkovní kytiček…
…který mi doladil správnou popolední relax pauzu na terase, kde proběhla první letošní káva.
Žití na jaře a v létě má na mateřské úplně jinou kvalitu.
Třeba takové večeře na terase.
No, řekněte!?
Povečeřeli jsem výsledky svého sběračského snažení.
Výbornou pomazánku z medvědího česneku, na kterou stačí smíchat Lučinu, nasekaný česnek a opražené vlašské ořechy. Dle chuti dosolit a dopepřit.
Chutná jako něco mezi česnekovou pomazánkou a tvarohovou s pažitkou.
Zbytek listí jsem pak nasekala do mé zamilované hrstkové polévky a vzniklo mi ukázkové jarní menu plné živin a vitamínů, které po zimě jako když najdeš!
Najde se i mezi vámi nějaký sběrač?
Co tak nejčastěji sbíráte a jak s tím nakládáte?
Se nestyďte a podělte:-).
Mějte se fajn a sběru zdar!
Ála
Barbora says
Krásný den přeji 🙂
Moc Vám závidím, že máte místo v blízkosti bydliště, ke máte medvědí česnek. Sháním ho každý rok, ale bohužel marně. U nás v lesích snad prostě neroste… :-/
Je moc fajn, že děti berete do lesa a ukazujete jim bohatství přírody. 🙂 Je pravda, že dnešní doba je bohužel převážně virtuální a elektronická a každý si pro léky na kašel raději dojde do lékárny, než by využil zázraků přírody. 🙂
Moc mě zaujal recept na pomazánku a i ta polévka vypadá úžasně. Mohla byste dát recept i na ní? 🙂
Až jednou ten česnek najdu, a že ho prostě jednou najdu, tak se do toho určitě pustím. Děkuji 🙂
Máte určitě pravdu, že žití obecně je na jaře a v létě i pro mě mnohem krásnější, hodnotnější, smysluplnější a vůbec. 🙂 Dny jsou delší a více si život dokážeme užívat mi připadá. I náladu mám mnohem lepší. Tohle období miluji a těším se, až v domečku doděláme koupelny, které jsou teď na prvním místě a pustíme se do zahrady.
Krásné, slunečné dny, Bára
Alena says
Tak až budete ve fázi realizace zahrady,česnek si tam vysadte a budete tak hnedle u zdroje:-).
Polévka se jmenuje HRSTKOVÁ a najdete na ní recept u mě na blogu,mrkněte do rubriky HRSTKOVÁ polévka, tuto jsem dělala úplně stejně, jen jsem na konec přidala medvědi česnek, a opravdu tomu dodal výbornou chut:-)