Miluju pomazánky!
On je to vlastně celkem paradox, protože jsem vyrostla na rohlíkách s máslem a kakaem.
Kde byl rohlík, byla jsem i já. Šťastná, že mám své životní jistotky.
Teď, jak už jsem ten rodič dospělák, vyhledávám pečivo více či celozrnné a pokud možno s pomazánkou, které musí být silná vrstva, která podrthne celou chuť čerstvého pečiva a která také dodá tělu nějakou tu šikovnou živinu – bílkovinu, zdravý tuk či nějaký ten vitamín.
A to tahle rozhodně svede!:-)
Skládá se totiž ze samých kvalitních složek. Palouček s eidamem zajistí potřebné bílkoviny (a nejsou navíc nijak zvlášť bohaté na tuky), česnek mnoho, opravdu mnoho zdraví prospěšných složek a ovoce na dozdobení zase nějaký ten vitamín.
Mnoho z nás má tuto pomazánku zafixovanou jako nezdravou, protože její kupovaná verze je často doplňována levnými margaríny, majonézou, což už taková hitparáda není. Jak živinově, tak z energetického hlediska.
Pokud si budete chtít udělat svoji zdravější verzi, postup je následující:
1. Do misky vhoďte kostku smetanového sýru (Palouček, Lučina).
2. Do téže misky nastrouhejte libovolné množství česneku a sýru eidam (česnek najemno, sýr nahrubo).
3. Promíchejte, jemně dosolte. Popřípadě přidejte lžíci mléka, aby byla pomazánka jemnější.
4. Mně osobně strašně chutná v kombinaci s ovocem – hroznovým vínem, mandarinkou a nebo vlašskými ořechy. Vyzkoušejte, jaká sedne vám.
Česnek svou pikantnostností potlačuje další případné chutě na sladké dojídání, což se třeba k večeři šikne, pokud bojujete s chutěmi hlavně po večerech.
Navíc má nejvíce zdraví prospěšných látek ve stavu syrovém, což třeba mně trochu situaci komplikuje, protože ho většinou používám nějak tepelně upravený.
Pokud máte nějakou svou verzi pomazánky, pochubte se. Ráda vyzkouším i tu vaší (pokud nebude plná majolky).:-)
Hezké úterý!
A.)
picture
Napsat komentář