Nic nedělí republiku víc než naše stávající duo prezident – premiér, roušky, Sparta se Slávií a pak taky ještě koprovka s červenou řepou.
A právě za řepu bych se tu dneska trošku přimluvila.
Mám to s ní sama totiž taky tak napůl. Někde/někdy mi chutná, nakládanou přímo miluju. Někdy mi ale naprosto nevoní a nechutná.
Přitom je sama o sobě velmi vděčnou a zdravou surovinou – na jarní odlehčení jídelníčku jako když najdeš.
Přidávám tak inspiraci i pro vás – na ozkoušené recepty, které řepě sluší a které, troufám si říct, že by mohly oslovit i zarputilé nemilovníky červené. Zapečená řepa s balkánským sýrem a vlašskými ořechy
Předvařenou řepu nakrájejte na tenké plátky, osolte, lehce zakápněte olejem (super je na to rozprašovač oleje) a dejte péct na cca 30 – 40 minut. Můžete přidat i další bylinky jako třeba tymián, rozmarýn, šalvěj či mix kořeni na grilovanou zeleninu. Ještě teplou si ji naaranžujte na talíř, posypte strouhaným balkánským sýrem a ořechy. Sýr můžete s řepu ke konci pečení i zapéct, mně ale chutná víc tato varianta. Jarní salát s červenou řepou
Si u nás odbyl premiéru minulý týden a už jedu třetí kolečko. Recept jsem obšlehla z Gusta a jeho příprava zabere opravdu jen chvíli. Úplně ho vidím vévodit nejedné letní grilovačce spolu s grilovaným masem.
Doporučuji si jeho přípravu trochu promyslet předem – abyste měli po ruce vychladlý kuskus a stejně tak pečenou řepu. Kuskus stačí zalít vroucí vodou a nechat dojít pod pokličkou. Řepu upéct pouze lehce osolenou. Dál už jen smícháte v míse listový špenát (či mix jiné zeleně), červenou cibulku, řepu s kuskusem, na kostičky nakrájený sýr feta (či balkán) a dochutíte. Lžící olivového oleje, šťávou z půlky citrónu, půl lžičky soli a trochou pepře. Vršek pak dozdobit na sucho opraženými dýňovými semínky. Hotové zdraví v břiše!Rizoto z červené řepy
A do třetice na pohled nevábná hromádka, ve skutečnosti však krémová, jemná chuť, která zanechá nezaměnitelný dojem. Základem je kulatozrnná rýže, poctivá průběžná docházka k procesu míchání, závěrečná smeč v podobě másla na zjemnění a dospělácká verze by jistě dodala i kvalitní bílé víno na podlévání, stejně jako finální tač parmezánu.
Já se kvůli dětem držím při zemi a:
nejprve si na másle osmahnu jednu červenou cibuli, přisypu kulatozrnnou rýži a chvíli společně restuju. Poté houževnatě podlévám zeleninovým vývarem, dokud se rýže neblíží k změknutí. Ke konci přidám 2 menší předvařené řepy, které rozmixuju tyčovým mixérem na jakési pyré (lze i najemno nastrouhat). Vařím společně, aby se chutě prolnuly, dosolím, dopepřím a přilepším ještě plátkem másla. Ať už za á, za bé, či za cé, červená řepa to s náma myslí upřímně a svou šanci získat si své stálé místo v našich jídelníčcích si jednoznačně zaslouží. 🙂
Já vám mávám!
Žijeme, jsme zdraví a já, jen co dotáhnu poslední ze seminárek, změním žánr a přisednu opět k blogu. Už mi to moc chybí. 🙂
Užijte si víkend.
A.)
Napsat komentář