Sezóna jablek je v plném proudu a já mám pro vás dneska tip, jak je zužitkovat do posledního kousku – včetně ucházejících ležáků spadaných ze stromů.
Jablečné kůže jsou podle mě vynález.
Nejsou nijak zvlášť náročné na přípravu, protože většinu za vás odvede trouba/sušička, což je také jediný finanční náklad, pakliže máte jablka z vlastních zdrojů.
Nejlepší ze všeho je stejně ale jejich sladkokyselá chuť, pro kterou se zítra chystám na druhé kolo:-).
Konec omáčky kolem a jdeme na postup:
1, Oloupejte jablka a nakrájte je na kostičky.
2, Vsypte do hrnce, přidejte menší množství vody (cca 100 ml, aby se jablka nepřipékala, jinak lze vynechat), skořici (cca 2 lžičky na dva plechy kůže) a cukr dle potřeby. Já bych se menšímu množství nebránila, například lžičce. Výsledná kombinace sladké a kyselé je pak výraznější.
3, Vařte v hrnci do změknutí jablek a rozmixujte do hladkého pyré.
4, Pyré vylijte na pečící papír a rozetřete do rovnoměrna (cca 2,3 mm silná vrstva).
5, Zapněte troubu na 75 °C a nechte tam kůže do vysušení. Mně to trvalo 5 hodin. Občas jsem otevřela dvířka trouby, aby se vlhkost dostala rychleji ven.
6, Hotové kůže by se měly snadno odlepovat od papíru. Následně stačí už jen vykrojit proužky a smotat v rolky.
Pak už si můžete během dne užívat letmou uzobávačku z plodů zahrady, které by třeba jinak bývaly zůstaly skončily někde na kompostu!
A tomu já říkám double shot!:-)
A.)
Napsat komentář