Promineme-li květáku jeho nepříjemnou vůni, jedná se o velice zdravou a hlavně variabilní surovinu v kuchyni.
Krom květákové polévky, mozečku, kus-kusu, placiček…jej lze použít jako základ pizzového těsta.
A výsledek, řeknu vám, není vůbec špatný:.)
Na těsto si připravte:
Jeden střední květák – omytý, rozmixovaný na „moučku“
Nastrouhaný parmezán – cca 80 g
Nastrouhaná mozzarela – 1 ks
1 vejce
Sůl – 1/2 lžičky
Rozmarýn, Bazalka, Česnek koření – 1/4 lžičky
Květák rozmixujte mixérem na moučku (lze tak provést i tyčovým mixérem, jen to trvá déle). Následně jej dejte na 3 – 4 minuty do mikrovlnné trouby. Po vyndání vložte do čisté utěrky či plátna a úplně zbavte vody.
Poté smíchejte všechny ingredience, vypracujte těsto a vytvarujte na pečící papír dva kruhy.
Vložte do předehřáté trouby a pečte na 180 °C do zezlátnutí (cca 20 minut).
Mezitím si nachystejte ingredience na dozdobení pizzy.
Na zdravou verzi můžete použít napřiklad:
Sugo omáčku (rajčatový protlak s bazalkou, solí a česnekem)
Uzené tofu
Špenát
Kukuřici
Na tu méně zdravou, více chlapáckou pak třeba:
Šunku
Sýr
Zbytek parmazánu
Tvrdý salám
Takto dozdobené pizzy dejte dopéct do trouby, než se rozpustí sýr a parmezán provoní celou kuchyni.
Vznikne vám celkem netradiční, slavnostní pokrm ideální k večeři – to díky nižšímu množství sacharidů.
Díky vejci, sýrům a tofu si přitom zachová obstojné množství bílkovin.
picture
Napsat komentář