Podzim je moje nejoblíbenější období. Snad kvůli té chuti spadaných jablek nebo vychlazenému domácímu moštu. A nebo taky kvůli houbám, které ráda sbírám, ale nejím. Tak nějak cítím, že ja čas zvolnit a připravit se na zimu. Nakřečkovat zásoby, nasát co nejvíce vitamínu D a těšit se na blížící Vánoce.
Podzimní atmosféra zavání už i u nás doma. Stůl zdobí vřes, který spolu s fialovou kytkou vytváří příjemnou podzimní kombinaci.
Sice mi k dokonalosti chybí ještě moc, moc, zdobení truhlíků, květináčů je prostě relax. Práce s přírodními materiály mě neuvěřitelně nabíjí.
Letos poprvé jsem se rozhodla nasbírat a nasušit šípek. Šípek je totiž jeden z nejvýznamnějších zdrojů vitaminu C. Na zimu, v období chřipek a nachlazení, se šípkové čaje budou jistojistě šiknout. Vždy, když si budete v lékárně kupovat vitamin C, zjistěte si, jaká je jeho vstřebatelnost. Můžete přijímat sebekoncetrovanější tobolky, vaše tělo však dokáže zužitkovat, vstřebat pouze zlomek (někdy až pouhou desetinu). U kvalitních produktů tyto informace naleznete, ve většině případech vám napoví vyšší cena. Obecně ale platí, že bychom měli upřednostňovat přírodní zdroje (ovoce, zelenina).
Podzimní odpoledne a mozoul od loupání jablek na domácí křížaly – i tak může chutnat podzim. Poloviční množství jablek určených na sušení jsem, bohužel, snědla rovnou. Tak nějak to u mě chodí furt:-).
Co znamená podzim pro vás? Máte nějakou činnost, která je ta vyloženě podzimní a vaše?
A.)
Napsat komentář