Tento recept není žádná dietka, přeci jen, listové těsto je hodně tučné. Ale občas se zkrátka stane, obzvlášť dnes na Velikonoční pondělí, že potřebujete pro návštěvy vykouzlit z mála hodně a za rychlo. A tak přišel na řadu Google. A nezklamal! Recept na portugalské koláčky ze 6 surovin je geniální. Krom křupavé, lahodné chuti vám provoní celý byt – a že skořice umí:-)!
Jak na to?
Připravte si:
dvě role chlazeného listového těsta (použít můžete i mražené, ale prodloužíte si tím dobu přípravy)
mletou skořici
zakysanou smetanu (cca 100 g)
vanilkový cukr
jedno vejce
třtinový cukr na posypání.
Postup:
1. Listové těsto posypte skořicí a srolujte ho.
2. Roličky nakrájejte na malé špalíčky. Já jich udělala nelogicky celkem 13 na 12místnou muffin formu:-).
3. Špalíčky dlaní uducejte, udělejte malý důlek doprostřed a vyložte jimi muffin formu.Dejte péct na 10 min na 230 °C.
4. V misce smíchejte zakysanou smetanu spolu s vanilkovým cukrem a vejcem.
5. Předpečené košíčky naplňte touto směsí a dejte dopéct na dalších 10 – 15 min na 200 °C. Cca 5 min před koncem posypte třtinovým cukrem. Nejlépe karamelizovaným. 6. Hotovo!.-)
.
Něco navíc:
Úplný recept místo třtinového cukru navrchu počítá s pomerančovo-karamelovou zálivkou. Já neměla pomeranč, tak jsem improvizovala. Tuto zálivku byste vytvořili smícháním a zahříváním šťávy z jednoho pomeranče a 4-5 lžic cukru než vznikne karamel, kterým byste polili hotové koláčky.
Neměla jsem ani vanilkový cukr:-). Místo toho jsem použila vanilkový extrakt a třtinový cukr.
Kupodivu jsem měla nadbytek zakysané smetany. Protože jsem do ní přidala syrové vejce, nezbylo mi nic jiného, než krém tepelně upravit. Vznikl mi tak výýýborný dezert, který jsem dozdobila kakaem a jahodou. Uspokojení dvojnásobné: úspora a další dezert s vyšším obsahem bílkovin k zařazení do mého repertoáru!
Přeju vám všem hezké Velikonoce!
Ála.-)
picture
Napsat komentář