Zdravím všechny příchozí,
dneska to sem valím s dalším šikovným receptem, jehož základem je luštěnina, tentokrát je naší stár cizrna.
Inspirovat jsem se nechala Bioreceptářem Hanky Z., takže jsem dnes spíše v roli zprostředkovatele, než-li strůjce tohoto lahodného pokrmu z jednoho hrnce.
Řekla bych k němu asi to, že je nesmírně rychlý (s plechovkou máte do patnácti minut prostřeno).
Hodně sytý.
A opět – na jeho přípravu není třeba honit suroviny někde po čertech.
Ingredience:
2 cibule, olej, koření sladká paprika – cca lžíce, 500 g vařené cizrny, 400 ml zeleninového vývaru, 100 ml smetany ke šlehání, bramborové noky, (mražený) špenát, sůl, pepř, lžička plnotučné hořčice, lžička citronové šťávy.
Postup:
Na oleji osmahněte cibuli dozlatova. Přisypte na krátkou chvíli sladkou papriku a ihned zalijte vývarem, aby nezhořkla. Vhoďte poloviční množství cizrny a chvíli povařte. Následně odstavte a rozmixujte tyčovým mixérem. Poté stačí už jen dozalít smetanou, přihodit zbylou cizrnu, špenát, dochutit solí, pepřem, hořčicí a zakápnout citrónem. Vrátit na plotýnku a nechat chvíli provařit (do změknutí noků).
Já jsem místo původního pórku použila mražený špenát, protože ten mám doma vždy. Jako přílohu jsem zvolila bramborové noky, které jsem po přidání všech ingrediencí vhodila do polévky a nechala uvařit tam. Díky škrobu v nich obsaženém omáčka ještě trochu více zhoustne.
Jak říkám, recept za dobrou čtvrthoďku hotový.
V mezičase stihnete intelektuálně uspokojit i neustále čtení chtivé pijavice.
Jejichž bezprostřednost a schopnost zařídit si pohodlí kdekoliv je dost inspirující.
Říkala jsem si ještě, že příště možná zkusím místo klasické smetany použít kokosové mléko a ve finále zasypat trochou lahůdkového droždí.
To by taky mohlo pěkně fungovat.
Za sebe musím říct, že mi tohle jídlo učarovalo.
Najedla se z něj celá naše rodina – bez remcání a přišlo mi dokonce, že i s chutí.
Cizrna tentokrát fakt zaválela.
Tak jo, to je ode mě pro dnešek vše.
Mějte se pěkně a užijte si víkend!
Ála
Nicol says
Urcite to zkuste s kokosovym mlekem, ale lahudkove drozdi v cizrne na paprice neni moc dobre… teda nam to moc nejelo. Klasika je lepsi 🙂 A vic takovych easy peasy receptu prosime 😀
Alena says
Dobře, tak příští pokus s kokosovým mlíkem a droždí dám jen koštem na lžíci.
Až na další narazím, určitě se podělím:-)
EvaLuna says
Cizrnu mam doma a tenhle recept urcite vyzkousim , vypada totiz moc dobre 👍👍