Cizrna převlečená do chleba a kešu zase to nezvyklého oříškového sýra.
Kombinace netradiční, ale maximálně zdravá, chutná a vůbec ne složitá…
…posuďte sami!
Začněme přípravou chleba.
Připravte si:
300 g cizrnové mouky
900 ml vody
5 lžic olivového oleje
sůl, pepř, tymián
V míse smíchejte vodu s moukou a metličkou rozmíchejte. Dejte na hodinu odpočinout. Na povrchu se udělá pěna – té se zbavte, jsou v ní totiž obsaženy látky, které způsobují nechtěné nadýmání. Poté přidáme olej, sůl, pepř a tymián. Soli se nebojte. Tekutinu vylijte do pekáčku či dobře utěsněné formy a dejte péct na 180°C, dokud chléb nezezlátne. Doporučuji péct ne příliš vysoký chléb, pečení trvá déle a výsledek není tak křupavý.
Chléb můžete konzumovat teplý, ale dobře chutná i vychlazený. Já jej následující dny použila do krabičky ke svačině, spolu s vařeným vejcem a zeleninou.
A nyní sýr.
Na ten budeme potřebovat:
Přes noc namočený hrnek a čtvrt kešu oříšků
Lžičku citronové šťávy
Sůl
Lžíci lahůdkového droždí
Slijte namočené oříšky. Vsypte je do mixéru spolu s citronovou šťávou, solí a droždím. Toť vše.
Vzniklou hmotu připomínající lepící modelínu přemístěte na pečící papír a zabalte do kuličky. Dejte vychladit a dotuhnout do ledničky. Vychlazenou a ztuhlou hmotu pak vytvarujte do požadovaného tvaru a vyválejte v pažitce/sezamu.
Sýr uchovávejte v lednici. Mazat jej můžete na knäckebroty, cizrnový chléb, ale hodí se i k tortilám. Výborně chutná i s plátky krájené zeleniny.
picture
Napsat komentář