Letošní sběr pampelišek se stal jedním velkým dobrodružstvím. Sběr poznamenaly dvě zásadní události. Tou první byla hlasitá nespolupráce ze strany Šerifa, druhou blížící se bouřka s přívalem deště. Díky těmto faktorům se vysněná idylka na slunné louce se spícím Šerifem nekonala. Nicméně, okolnosti mě vyburcovaly k nadlidskému výkonu, a tak jsem 400 květů pampelišek nasbírala za 6 minut. Můj první osobák ve sběru pampelišek!
Letošní várku jsem se rozhodla ještě trochu poupravit k obrazu svému – místo bílého cukru jsem použila třtinový. Přijde mi, že výsledná chuť medu je výraznější, trochu s karamelovým nádechem. Barvu má med také daleko tmavší než ty předloňské.
Při výrobě jsem postupovala stejně.
- 1. Vzala jsem si rukavice a natrhala 400 květů pampelišek (za 6 minut, připomínám!!!:-))
- 2. Rozprostřela jsem je na noviny a dala tak nechtěnému hmyzu možnost opustit prostor
- 3. Poté jsem je zalila 1, 25 l vody a dala na 30 minut spolu s plátky citronu a pomeranče pomalu vařit.
- 4. Takto vzniklé cosi jsem nechala den louhovat.
- 5. Následovalo přecezení.
- 6. Poté jsem přidala 1,5 kg třtinového cukru a nechala pomalu provařit cca 3 hodiny na plotně.
- 7. Po mírném vychladnutí jsem přelila do sklenic (pozor, nelijte vařící med to studené sklenice, mohla by prasknout).
- 8. Pak jsem si sklenice vystavila ke svým dalším domácím výtvorům, kochala se a chválila se. Šerif ještě mluvit neumí, tak to zatím musím dělat za něj.
- 9. Celá příprava mě letos pěkně zmohla, tak jsem si šla dát člofíka.
- 10. Nyní snídám chleba s pampeliškovým medem. Chutná mi, doma je ticho.
- 11.Tak přeci jen happy end:-)
Pokud dostanete chuť si taky vyrobit pár svých skleniček, pochlubte se.)
A pokud dáte můj osobák…tak mě naštvete!
Hezký prodloužený víkend!
A.)
picture
Napsat komentář