Ahoj všem:-),
první advent za námi a já hlásím upečeno, rozsvíceno a zapáleno.
V sobotu jsme se s holkama sešly u nás, abychom uskutečnily další tradiční vánoční pečení.
Celou párty provázela příjemná atmosféra, snaha o vánoční playlist a vůně svařáku.
Začaly jsme už brzy dopoledne, protože znáte to.
Jednak jsem brzda, jednak než to člověk všechno uválí, jednak jsme se dlouho neviděly – určitě je ve světě hodně novinek – a jednak Šerif se Šerifkou.
Když už jsem si na tuhle slávu v domácím prostředí vzala podprdu a umyla vlas, šla jsem ještě dál, až na pomyslnou hranici svého multitaskingu a někde mezi „co sem chtěla“ a „pro co jdu“ jsem vytvořila oběd.
Tortilly s tuňákem a nachos s avokádovým dipem. To celé jsme ještě zakously mrkváčem, zakáply kávou, abychom mohly pokračovat v kutálení…
…a odpoledne se pak dočkat výsledku.
Ono je to totiž vždycky takové trochu napětí. Pokaždé zkoušíme nové recepty, takže výsledek je nejistý.
Nikdy nevíme, jestli se výsledkem budeme chlubit a nebo skončí v mrazáku na příští rok.
Letos jsem vybrala druhů pět, z toho pouze jeden pečený, a sice marokánky.
Marokánky jsou celkem podvraťačky, protože ač se vždycky soustředím, abych jejich název řekla správně, málokdy se trefím hned napoprvé. Holky naštěstí už vědí, že když říkám makronky či makarónky, myslím marokánky.
MA – RO – KÁN – KY!
Ty jsme, mimochodem, letos pekly podle Albert magazínu, a ač se chuťově velice vydařily, rozplácly se víc, než je pro tento druh zdrávo. Na ty vám tedy doporučení dávat nebudu.
Zbylé druhy jsou všechny nepečené, což může i nemusí být výhodou. Pravda totiž je, že cukroví se musí uchovávat v ledničce a i tam vydrží zhruba 14 dní.
Já si proto část raději zamrazím a vyndám až těsně před Štědrým dnem.
A tady už ke konkrétním kouskům.
Meruňkovo-kokosové kuličky, borůvkové kuličky, dýňová semínka v bílé čokoládě a zdravé Snickers kostičky.
Shodly jsme se celkem jednohlasně, že nejlepší jsou kuličky z meruněk, dále Snickersky spolu s dýňovými hrudkami a nejméně výrazné, ale špatné nikoliv, jsou ty kuličky borůvkové.
Za sebe si určitě dovedu představit, že si meruňkové koule uplácám i někdy v průběhu roku a budu je pojídat ke svačinám.
Příprava je skutečně jednoduchá, jen je zapotřebí mít kvalitní mixér, sekáček. Můj mixér z Lidlu se zpočátku tvářil sebejistě, ke konci už se nám z něj trochu kouřilo:-). Uvedené množství si můžete krátit dle svých potřeb, my byly 4, tak jsme jely celkem ve velkém.
Meruňkové koule
Potřebujete:
750 g sušených meruněk, 225 g strouhaného kokosu, 4 lžíce medu + kokos na obalení.
Postup:
Do mixéru vhoďte meruňky, kokos a rozmixujte do tužší hmoty, do které v závěru přidáte med. Tento krok doporučuji udělat až mimo mixér, ať se vám nezavaří motor jako nám:-). Nechte chvíli ztuhnout v lednici a pak tvarujte kuličky a obalujte v kokosu.
Borůvkové koule
Potřebujete:
1 hrnek předem namočených kešu ořechů, 2 hrnky kokosu, 1 hrnek mražených borůvek, 4 lžíce javorového sirupu + nasekané pistácie či strouhaný kokos na obalení.
Postup:
V mixéru rozmixujte kešu, borůvky, kokos a na závěr i javorový sirup. Tužší hmotu vložte do ledničky a po chvilce tvarujte kuličky, které můžete obalit třeba v pistáciích či kokosu.
Dýňová semínka v bílé čokoládě
Potřebujete: balení dýňových semínek, 300 g bílé čokolády.
Postup: Rozpusťte bílou čokoládu, vsypte do ní semínka, promíchejte a na pečící papír tvořte pomocí lžíce bochánky. Nechte v lednici vychladnout.
Zdravé Snickers kostičky
Potřebujete:
Na 1. vrstvu: 60 g datlí, 70 g mandlí, 40 g kokosové mouky, lžící kokosového oleje v tekutém stavu + pražené nesolené arašídy
Na 2. vrstvu: 120 g datlí, 120 ml vody, lžíce kokosového oleje
Na polevu: Čokoláda na polití
Postup: Datle a mandle rozdrťte v mixéru. Do lepivé směsi přisypte mouku a kokosový olej a vypracujte z ní těsto do tvaru obdélníku, čtverce. Na ten následně vyskládejte půlky arašídů. Dejte do ledničky. V mixéru si dál připravte datlový karamel – vsypte datle, vodu a kokosový olej. Touto hustou směsí pak potřete spodní těsto s arašídama a dejte do mrazáku. Jakmile dostatečně zatuhne, polijte vršek čokoládou. Já použila klasickou na vaření, která ztuhne a kostky se pak hůře krájí (musela jsem dát placku proto plně zamrazit), takže bych doporučila vytvořit čokoládu domácí z kakaa a másla, aby poleva nebyla tak tvrdá.
Všechny recepty jsem sháněla na pinterestu, takže pro inspiraci můžete zaskočit i tam.
Cukrovím naše sobotní krasojízda ještě ale nekončila.
Došlo i na rozsvěcení vánočního stromu v Rumburku…
…na který neměla naše lejdy už moc náladu, ač byl snad nejhezčí, co pamatuju.
Kultůrou jsme se ještě dorazili v neděli dopoledne na Sychrově, kde se konaly krásné adventní trhy.
Přijeli jsme mezi prvními, a tak se nám podařilo projít prostory a zahrady ještě v relativním klidu.
Že se nevrátím s prázdnou, bylo jasný už za vstupní bránou.
Koupila jsem si vyřezávaný váleček, se kterým bych chtěla zkusit upéct špaldové sušenky a dozvědět se tak, jestli tohle obtiskávání fakticky funguje.
Pak jsem si přivezla ještě špaldový domácí chléb, nějaké veganské a raw zákusky a také meruňkový džem.
Odpoledním zapálením první svíčky na adventním věnci jsem se toho dne svalila na zem a nechala po sobě lézt děti.
Na víc mi už nezbylo.
Dnes ještě musím připravit mikulášskou nadílku a naučit Šerifa nějakou alespoň trochu reprezentativní větu, aby se měl zítra čím vykoupit.
Peklíčko totiž nemá slitování.-))
Mějte se prima!
A.-)
picture
Napsat komentář