• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Alyka

Výživové poradenství a redukční programy

Main navigation

  • Domů
  • Blog
  • Poradenství
  • Shop
  • Ceník
  • Kontakt

Tam, kde houby neroustou

Září 28, 2018

Instagram všechno vyslepičí dopředu, takže retrospektiva, s jakou některé články píšu, je krapet na pováženou.

Naštěstí ne vyčpělá natolik, abych nedokázala slovy zaznamenat, co se dělo.

Tento fotoskeč, který tvoří kostru mého dnešního zápisku, je například z pondělí.

Bylo hodně větrno.

Část republiky semlela vichřice, u nás to naštěstí šlo.

Šerif byl toho rána úspěšně ve školce, já měla zrovna volné, neučící odpoledne, takže zde byla otázka, jak jej společně strávíme.

Počasí se odpoledne trochu vyčasilo, ale pořád bylo díky vítru dost divoký.

Chvíli průtrž, chvíli jasno.

Vybaveni pláštěnami jsme i přes nejasné vyhlídky vyrazili do lesa na sběr hub.

Iluze jsem si nedělala, protože chodím do tohoto lesa pravidelně běhat a dobře vím, jak moc mu tohle léto dalo zabrat.

Aby náš sběr byl ale spořádaný, vybavili jsme se na něj 2 košíky.

Větší na svačinu, menší na případný úlovek.

Šmejdili jsme tam dobré dvě hodiny.

Našli jsme jednu prašivku.

A posvačili.

Natřikrát.

Šerifka začíná docela hezky chodit v terénu a celkem už i něco ujde.

Samozřejmě s sebou ještě práská často o zem, ale většinou se sama zvedne, opráší a peláší dál k následujícímu kořeni, který zapříčiní další z jejích zaškobrtnutí.

Začíná se v tom našem gangu dít víc a víc legrace.

Síly se pomalu dorovnávají a možnosti otevírají.

No a já.

Bez jediné houby na bramboračku.

Ukojila jsem se tedy aspoň koláčem z hrušek od babičky ze zahrady.

Stále ještě peču z té celozrnné špaldy, co jsem si přivezla ze mlýna.

Tady u křehkého těsta to ani tak poznat nelze, ale třeba u chleba či housek, které jsou kynuté, tam už se peče jinak.

Pečivo z čerstvé mouky je nadýchanější a i celková výsledná chuť jemnější, ne tak celozrnná.

Horst doporučuje.

A postup?

Recept tu už někde, myslím, mám.

Tak jen tak zběžně.

Vypracovat od oka křehké těsto (mouka + vychlazené máslo + 1 vajíčko + trocha studené vody + citronová kůra + vanilkový cukr + špetka soli). Vyložit jím formu a kousek schovat na vykrajování.

Hrušky (jablka) oloupat na kostičky, nechat změknout pod pokličkou, přidat trochu cukru, skořici a lžíci másla pro lesk:-).

Pokud je náplň moc vodnatá, přisypu lžičku škrobu.

Náplň naleju do korpusu, dozdobím hvězdičkama a dám péct na 200°C do zhnědnutí a než koláč provoní celý dům.

Pak to cvaknout na Instáč.

Nechat podívat zbytek rodinky.

Ještě jednou nafotit blog, dokud krása trvá.

A sníst.

Protože jak tenhle koláč nakrojíte, jeho krása ve vteřině končí:-).

…a v mezičase, co já tvořím umění v kuchyni…

…Šerifka vleže přelouská dvakrát Dostojevskyho.

Pěkně se nám, holka, vybarvuje!:-)

Přeju vám hezký sváteční den a užijte si prodloužený víkend!

Ála.)

Related Posts

  • Šup sem, šup tam
  • Květinové obžerství
  • Stokilometrové jahodyStokilometrové jahody
  • Pár novinek u nás doma

U nás Leave a Comment

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vámi zadané osobní údaje (e-mail a jméno) slouží výhradně k provozním účelům (tj. komunikaci mezi dvěma stranami) a nebudou použity pro jakékoliv marketingové účely. Více informací naleznete v našich podmínkách zpracování osobních údajů

.

Previous Post:Šup sem, šup tamNext Post:prodloužený víkend

Primary Sidebar

Vyhledat

Nejnovější příspěvky

  • Napečeno jest!
  • Někdo se tu trochu zapotil
  • První (adventní) prosinec
  • Ajn bischn depka
  • Datlový dort a spol

Nejnovější komentáře

  • Alena: Ajn bischn depka
  • Alena: Ajn bischn depka
  • Alena: První (adventní) prosinec
  • Alena: První (adventní) prosinec
  • Toník: První (adventní) prosinec

Archiv

  • Prosinec 2019
  • Listopad 2019
  • Říjen 2019
  • Září 2019
  • Srpen 2019
  • Červenec 2019
  • Červen 2019
  • Květen 2019
  • Duben 2019
  • Březen 2019
  • Únor 2019
  • Leden 2019
  • Prosinec 2018
  • Listopad 2018
  • Říjen 2018
  • Září 2018
  • Srpen 2018
  • Červenec 2018
  • Červen 2018
  • Květen 2018
  • Duben 2018
  • Březen 2018

Kategorie

  • Nákupy
  • Receptář
  • Tipy na výlet
  • U nás
  • Uncategorized
  • V pohybu
  • Ze stolu

Vítejte

Vítejte

Jmenuju se Ála a píšu si blog o tom, jak na kopci u lesa svoje dvě děti vychovávám. Šéfuju malému výživovému poradenství, které vzešlo ze zájmu o zdravou kuchyni se zaměřením na redukční programy. Svou slabost pro hezké věci ventiluju do Alyka Shopu. Zde si můžete pořídit originální kousky - mnou navržené a 100% inspirované přírodou.

Sledujte mě

  • Facebook
  • Instagram

Nejnovější příspěvky

Napečeno jest!

Někdo se tu trochu zapotil

CATEGORIES

  • Nákupy
  • Receptář
  • Tipy na výlet
  • U nás
  • Uncategorized
  • V pohybu
  • Ze stolu

Footer

Logo Alyka

Kontakty

  • Facebook
  • Instagram
Ráda Vám zodpovím jakýkoliv dotaz:

info@alyka.cz

720 313 106

Adresa:

  • Raisova 3402
  • Varnsdorf 407 47
  • IČ: 03272095

Číslo účtu: 115-5896150257/0100

After Footer

Please enter an Access Token on the Instagram Feed plugin Settings page.

Obsah © Alyka.cz Alena Strolená

Copyright © 2019 · Julia theme by Lovely Confetti DMCA.com Protection Status

Užíváme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití našich webových stránek. Pokud budete nadále prohlížet naše stránky předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.SouhlasímVíce