Hutná, zdravá, sytá, dobrá a laciná.
Taková je jedna z mých nejvíc oblíbených polévek – hrstková.
Základem této polévky je směs luštěnin – tzv. hrstka.
Tam najdete od všeho kousek – čočku, hrách, fazolky menší, ale i větší…
Příprava není nikterak náročná, stěžejní je nepodcenit včasné máčení – doporučuji klidně i přes noc, aby se co nejvíce zkrátila doba přípravy. Předejdete tak nechtěnému nedovaření větších fazolí.
Nechte tedy směs luštěnin přes noc namočenou ve větším množství vody, to pak sceďte a luštěniny ještě několikrát properte (nebudou tolik nadýmat:-).
V hrnci osmahněte cibulku na oleji či másle. Přidejte luštěniny a znovu lehce osmahněte. Zalijte vývarem (já nestydatě používám kostku), osolte, přidejte kmín, pár kuliček pepře a bobkový list. Vařte do změknutí čočky a skoro změknutí menších fazolek (cca 20-30 minut) na mírném ohni.
V této fázi pak přisypte mrkev a brambory. Tento postup se mi osvědčil – docílím tak toho, že jsou všechny suroviny uvařené (nikoliv nedo- či pře-).
Na závěr ještě skočit na záhonek pro čerstvou petrželku a může se podávat.
S žitným chlebem k obědu.
K večeři postačí s klidem samotná.
Tak dobrou chuť, přeju:-)
A.)
picture
Napsat komentář