Jestli si nějak představuju sladkou víkendovou tečku po o, představuju si jí přesně takhle:Lehká, bez zbytečných a umělých surovin, sladká přesně tak, že stačí kousek, chuťově nezaměnitelná.
A přesně takový mandlový dort je. Naučila jsem se ho péct asi rok, dva zpátky. Chtíč tomu předcházel ale daleko, daleko dřív – ona totiž každá naše návštěva Ikey končila právě touto usmiřovací severskou klasikou. Asi jako by Ikea vytušila potřebu partnerského smíru po hodinách strávených výběrem neplánovaných kousků, ladících úchytek, neodolatelných hrnečků a svíček lišácky nabízených v závěrečném tažení na pokladnu.
Já a mandlový dort za sebou máme několik pokusů, kdy vlastně ani jeden nekončil fiaskem. Přesto jsem ale zůstala u receptu jednoho, protože se mi zdál prostě nejlepší.
Základem dortu je vlastně jen pár surovin – mandle (přesněji mandlová mouka a mandlové plátky), máslo, cukr, smetanu a vejce.
Fešák je tak stoprocentní bezlepek a zkušeně vám radím – napečte si rovnou dva a jeden zamrazte. V případě nečekané návštěvy pak jen necháte hodinu rozmrazit na lince a můžete servírovat luxus. 🙂
A teď už k samotnému receptu. Potřebujeme: 90 g povoleného másla, 130 g cukru (70 g na placku, 60 g na náplň), 100 g mandle plátky, 120 ml 30% šlehačky, 120 g mandlové mouky a 3 vejce (zvlášť bílky a žloutky).
Jako první si připravíme krém, neb ten si musí hodinu odpočinout v ledničce, aby vychladl.
V kastrůlku mírně povaříme 60 g cukru se smetanou a 3 žloutky. Za stálého míchání asi tak 6 minut, abychom tepelně upravili žloutky. Sundáme z plotny a dáme vychladnout asi tak hodinu do lednice. Já použila v tomto dortu cukr třtinový, pokud použijete bílý, počítejte, že váš dort (včetně krému) bude světlejšího odstínu. Zatímco krém odpočívá, vyšleháme z bílku sníh, do kterého průběžně přisypáváme zbylý cukr (70 g). V závěru pak jemně vmícháme mandlovou mouku. Tuto sněhem načechranou směs pak rozdělíme na dvě poloviny a vytvoříme dvě stejně velké placky (na předem načrtnuté kružnice o průměru 20 cm. Dáme péct na 170 °C na 20 minut do zhnědnutí. Placky se pečou, krém stydne – na řadě jsou mandle, které opražíme na pánvi do zhnědnutí – tady bacha na připálení, doporučuji nižší stupeň a promíchávat vařečkou. Moje nejoblíbenější část receptu, neuvěřitelně provoní celý byt. 🙂V posledním kroku už jen všleháme do krému povolené máslo. Krémem potřeme spodní placku, přiklopíme druhou a zbytkem krému potřeme i celý dort – vršek včetně okrajů. Zasypeme mandlemi a necháme ztuhnout v lednici. Přes noc ideál:-). Fotíme zleva. Zprava. A zakrojíme křup. 🙂Přeju vám, ať se dílo zdaří. Budu mít radost, když mi pošlete své dojmy či fotky z tohoto mandlového tažení!
Díky a mějte se hezky.
A.-)
Napsat komentář