Co neděle, to o kus větší břich.
Co neděle, to kulatější tváře.
Co neděle, to o kus blíž k velkému finále.
A co neděle, to report od nás pro vás. Tak jdem na to:-).
Prvně si sem musím poznamenat, že ve čtvrtek se udál velký den.
Velký pro mé budoucí plány, o kterých rozprávám z pověrčivosti zatím jen se ségrou a doma. Myslí už vám o nich nadšeně píšu, ale všechno má svůj čas. Až bude mít vše jasnější obrysy, přestanu si hrát na paní tajuplnou.
Před schůzkou jsem si došla po dvou letech ke kadeřnici, kde jsem si nechala šmiknout culík a z plánovaného sexy byznys účesu se vyklubalo ulízané mikádko, které krásně ladí s kulatou já.
Období Droběny začíná.
Abyste ale věděli, já se nevzdávám.
Jsem již tohoto období znalá, a tak mě ani nadměrné sněhové bořeníčko nerozhodí.
A protože počasí o víkendu přálo, šli jsme se se ségrou a Šerifem bořit k nám na Špičák.
Strašně jsem si přála tu romantiku a výhledy zvěčnit…
…tak mě nenapadlo nic lepšího, než se vyvalit na kus skály.
Moc místa pak na panorámata nezbylo a zvedání stálo za žolíka.
Ale krásně fakticky bylo!
Postupně dostávám své narozeninové dárky a balíček Sonnentor byl jedním z nich.
Jsem z této značky unešená už pěkně dlouho – jak s jejich filozofií, sortimentem, kvalitou, tak i designem (tím hlavně:-))!
Vůbec poprvé budu zkoušet mouku z jedlých kaštanů. Už jsem o ní hodně četla, studovala nějaké recepty, tak uvidíme, pro jaký se rozhodnu a jestli to bude stát za to.
Cejlonská skořice chutná přesně tak, jak skořice má a semínka na klíčení se teď budou šiknout obzvlášť…
…protože mám konečně pořádnou klíčící sklenici.
Čaje tematicky vybírané netřeba komentovat:-)
Když už jsme u těch mouk…
Zde je přehlídka druhů, které nejčastěji používám.
Banánová s kokosovou – tyto dvě využívám na lívance nebo palačinky.
Pohankovou často zahušťuju nebo také používám na palačinky.
Konopnou pak do sušenek či přisypávám do pečených dezertů, protože se na pánvi poměrně dost přichytává.
Z žitné mouky peču chléb, používám na kvásek a nebo na pečení perníku.
Semolinovou mouku sem tam na domácí těstoviny, což jsem z důvodu netrpělivosti zkoušela zatím jen jednou:-).
V rámci nedělního odpočinku jsem dopoledne zapla troubu a pustila se do přípravy zdravých bramboráků.
Od těch klasických se liší v tom, že není třeba přidávát žádný tuk a místo klasické hladké mouky jsou použila na zahuštění tu pohankovou.
Bramborákové těsto tedy vzniklo z: nastrouhaných brambor zbavených vody, vajec, pohankové mouky, česneku, soli, majoránky.
Nechala jsem jej chvíli odpočinout (mouka nasaje přebytečnou vodu), „nalila“ do dvou pekáčků na pečící papír v poměrně tenké vrtsvě a dala péct, než placka zezlátla.
Chuťově jsou výborné, šmakují mi daleko víc jak ty smažené, olejem nasáté. Pokud máte potřebu jíst bramborák v kulatém stavu, můžete si je vykrojit kulatou formou. V této podobě se dají určitě i zamrazit a nebo použít do svačinové krabičky jako příloha – tím, že nejsou mastné, jsou praktické na cesty. Navíc vyvážené – pohanka, brambory a vejce, všechno nutričně hodnotné složky.
My jsme si je dali jako přílohu k pečenému kuřecímu prsu se zelím. Mňam!
A když už hodpodář troubu roztopí, je třeba toho využít na maximum.
Krom bramboráků jsem napekla na týden perník z žitné mouky (podíl 2/3) s domácími povidly a kokosem.
A jako bonus na závěr tu mám ještě kosmetický úlovek z libereckého Tigera, kam jsem o víkendu strašně omylem zbloudila.
Třešňové mýdlo se sprchovým gelem.
Tolik od nás.
Šerif vstává a my vyrážíme na odpolední špacír.
Mějte se pěkně, třeba se někde potkáme! Mě nepřehlédnete!:-)
A.)
picture
Napsat komentář