Polévková sezóna je v plném proudu a já mám pro vás dneska tip na svou oblíbenkyni, kterou dělám od té doby, co se narodil Šerif.
Nazývám ji podzimní, přitom je jedlá a dostupná i v létě a chuťově neskutečně variabilní.
Základ této polévky tvoří čočka, díky které obsahuje poměrně hodně bílkovin a také vlákniny, takže opravdu zasytí.
My jí jíme jako hlavní jídlo, protože je to ten typ polévky, ve které ve studeném stavu stojí lžíce.
Doteď se mi podařilo před členy rodiny zatajit obsah čočky, která se jinak netěší moc velké oblibě. Není zde chuťově nijak výrazná.
Vaření téhle polévky mi vždycky přijde takový správný. Nutričně je moc zajímavá, přitom z běžně dostupných surovin, které neruinují peněženku a jsou doma po ruce. Na přípravu je celkem soběstačná a rychle hotová, což je rozhodně její další velké plus.
Tak, konec omáčky (ikdyž na tu vlastně taky dojde) a jdem na ten slíbený recept.
Ingredience:
Lžíce oleje
1 cibule
3 stroužky česneku
4 menší oloupané mrkve
1 velká brambora
Hrnek červené čočky
1/2 plechovky kokosového mléka/smetany na vaření
500-600 ml vody
Postup:
Na oleji osmahneme nejdříve cibuli a krátce i česnek. Přisypeme mrkev s bramborama, krátce orestujeme a zalijeme 500 ml vody. Chvíli vaříme (cca 8 minut). Poté přisypeme červenou čočku a vaříme do změknutí (cca 12-15 minut). Vše rozmixujeme, dochutíme kořením a zalijeme kokosovým mlékem.
Tip č.1
Dochutit polévku můžete na několik způsobů. K základní dvojici sůl a pepř přidávám někdy buď bobkovej list a nebo kurkumu. Někdy nechám jen tak a přidám až nasekanou petržel na závěr při servírování.
Tip č. 2
Vršek polévky můžete dozdobit opraženými semínky (dýňová, slunečnicová) či zkaramelizovanou červenou cibulí.
Tip č 3.
Kokosové mléko zakoupíte buď v Lidlu, kde mají i light verzi a nebo například v Bille – Franz Josef (ukrývají ho v oddělení kávy, vedle smetany a mlíček.
Tip č. 4
Pokud uberete ještě trochu na množství přidané vody, vznikne vám v podstatě omáčka, která moc dobře funguje například s bramborovými noky. Pro děti ideální, nenápadně začleníte luštěniny do jejich jídelníčku.
Tip č. 5
Neukazujte nikomu polévku ve studeném stavu. Její ztuhlost (i díky kokosovému mléku) není zrovna moc vábná a byla by škoda ji za to odepsat (pro dršťkovku tohle neplatí, ta si to zaslouží).
Tak jo.
Kdo z vás ji zkusí, nechť si pochutná.
Věřím, že horká určitě přijde vhod při návratech z podzimních procházek.
Mějte se fajn!
Ála.)
Barbora says
Děkuji moc za další super recept! Dnes polévku vyzkouším 🙂
Máme čočkovou polévku rádi, takže zkusím další verzi s mrkví 🙂
Alena says
Je opravdu skvělá, takže fakt doporučuju k vyzkoušení:-)